Pungi din hartie

In prezent suntem atat de obisnuiti cu banalele sacose de hartie, incat nici nu concepem cumparaturile de la supermarket, vizitele de curtoazie sau oferirea unui cadou fara ajutorul lor de nadejde.

Dar haideti sa vedem cum au aparut sacosele de hartie, cum au aratat la inceput si cum au ajuns la forma lor de azi.

In 1852, in Statele Unite ale Americii, Francis Wolle (1817-1893) inventa prima masina de facut pungi de hartie. Francis Wolle a fost de formatie botanist si s-a nascut in Jacobsburg, Pennsylvania, in 17 decembrie 1817.

In 1852 el patenteaza, mai intai in Statele Unite, apoi si in Europa, o masina proiectata sa realizeze sacose de hartie. Era prima masina de acest tip si functiona pe baza acelorasi principii precum cele folosite in prezent. Imbunatatirile adaugate ulterior, in anii 1870, au permis realizarea pungilor de hartie lipite cu lipici si folosirea dispozitivului Gusset, obtinundu-se astfel pungi asemanatoare cu cele produse in prezent.

In 1869, Wolle si fratele sau, impreuna cu alti producatori mari de sacose din hartie, au fondat compania Union Paper Bag Machine care a jucat un rol important in dezvoltarea economica pentru anumite zone ale Americii.

Sacosele de hartie cu baza patrata

Margaret Knight (1838-1914) s-a nascut in Boston si ii sunt atribuite circa 90 de inventii si 22 de patente din diverse domenii: maisini de fabricat pantofi si haine, dispozitive casnice si chiar un motor de masina cu supapa. Cel mai mare succes al acestei inventatoare a fost insa prima masina care realiza pungi de hartie cu fund patrat. Si altii incercasera ani de zile sa proiecteze o astfel de masina, deoarece sacosele de hartie de tip plic produse pana atunci erau inguste si subrede.

La doi ani dupa incetarea Razboiului Civil ea s-a angajat la fabrica de sacose de hartie Columbia, din Springfield, Massachusetts. In timp ce lucra acolo, a inventat un dispozitiv pentru taiat, impachetat si lipit partea de jos a pungilor.

Sacosele de hartie cu baza patrata si laturi plisate

Fost luptator in Razboiul Civil, Charles Stilwell era preocupat de realizarea unor sacose de hartie mai bune. La vremea respectiva existau deja pungi de hartie, dar aveau multe defecte. Ele trebuiau lipite cu mana, baza in forma de V le mpiedica sa stea nesprijinite si nu erau usor pliabile pentru a fi stocate convenabil.

In vara lui 1883, Stilwell a realizat prima masina de produs sacose de hartie care aveau baza plata, putand sta singure in pozitie verticala, precum si laterale pliate ce permiteau impachetarea si stocarea lor cu usurinta. Aceste pungi erau numite SOS - Self-Opening Sack si sunt utilizate acum pe scara larga in intreaga lume.

Exista in prezent diferite modele de sacose de hartie, simple, colorate, personalizate, nepersonalizate, mici si mari, pentru toate nevoile consumatorilor.

Vezi modele de pungi din hartie

 

Recomandari